Program „Doceń polskie” - eksperci ocenią kolejne produkty

150x110

 

Certyfikatem „Doceń polskie” uhonorowano dotychczas ponad 350 artykułów spożywczych. Kolejne wyroby ubiegające się o to godło zostaną ocenione 4 września, podczas VI audytu.


O przyznaniu certyfikatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” decydują oceny pięcioosobowej Loży Ekspertów. Wystawiając noty eksperci biorą pod uwagę m.in. wygląd i smak produktu oraz stosunek jakości do jego ceny.

O godło programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie produkty posiadające tzw. polski czynnik, a więc wyroby związane z naszym krajem. Czynnikiem tym może być tradycyjna receptura czy bazowanie na rodzimych składnikach.

- Jak zwykle, do certyfikacji przystąpią artykuły spożywcze różnego rodzaju. Podczas wrześniowego audytu Loża oceni m.in. mięso i wędliny, słodycze, wyroby mleczne, przyprawy, ciasta, przetwory warzywne i alkohole. Produkty zgłoszone do certyfikacji pokazują jak bogata jest oferta polskich wytwórców. O certyfikat ubiegają się tradycyjne produkty oraz niestandardowe wyroby, które mogą zaskoczyć niejednego konsumenta - mówi Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.
Ciekawostkami, o których wspomniał inicjator przedsięwzięcia są: wołowina sezonowana, ręcznie robione konfitury, wino z ekologicznej aronii, czy makaron z przepiórczych jaj.

- Do oceny przystąpili producenci z całej Polski. Cieszę się, że otrzymaliśmy zgłoszenia zarówno od małych rodzinnych firm, jak i od dużych przedsiębiorstw, które są znane w całym kraju. Uczestnicy programu nie rywalizują ze sobą, bo celem certyfikacji jest wyróżnienie najlepszych produktów, a nie przyznanie jednej nagrody. Każdy produkt jest poddawany ocenie, ale tylko najbardziej wartościowe zdobywają certyfikat - dodaje M. Bielski.

Do wrześniowej certyfikacji przystąpi m.in. firma Lambertz Polonia. Producent pierników i ciastek jest już laureatem programu; podczas IV audytu godło „Doceń polskie” zdobyły ciasteczka Vital. Tym razem o certyfikat ubiegają się pierniki w czekoladzie z nadzieniem owocowym.

-
Firmy, które ponownie biorą udział w certyfikacji są najlepszym
potwierdzeniem skuteczności naszych działań. Producenci widzą, że udział w programie przynosi im korzyści, dlatego starają się zdobyć kolejne certyfikaty -
podsumowuje organizator programu „Doceń polskie”.

Oprócz firmy Lambertz Polonia, do VI certyfikacji przystąpią m.in. wyroby marki Winiary, Chocomoco i Jantoń, a także produkty OSM w Końskich, firmy DROS, Spółdzielni Mleczarskiej Września, czy przedsiębiorstwa AJEX-POL. Zakład Cukierniczy „Wacuś” zgłosił do oceny aż siedem produktów, a Zakład Przetwórstwa Mięsnego Karol” - dziesięć.

Informacje o wszystkich producentach ubiegających się o certyfikaty „Doceń polskie” są dostępne na blogu programu.


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.